ZABAVI SE
 
HomePortailGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Vas grad!

Go down 
AuthorMessage
h5n1
Admin
Admin
avatar

Posts : 363
Join date : 2008-03-22
Age : 25

PostSubject: Vas grad!   Sun Mar 23, 2008 11:13 am

Opisite nam malo svoj grad!
Back to top Go down
View user profile http://ne-zabavi-se.forumotion.com
~*TiCa*~
Moderatori
Moderatori
avatar

Posts : 974
Join date : 2008-03-23
Age : 24
Location : Nije bitno gde, vec s kim...

PostSubject: Re: Vas grad!   Tue Mar 25, 2008 4:17 pm

Smešten na ušću Save u Dunav, Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i, pored Atine, najveća urbana celina na Balkanu. Najstariji arheološki nalazi sa njegovog područja sežu u peti milenijum pre nove ere. Pripadnici keltskog plemena su osnovali Singidunum u 3. veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 878. godine. Tokom svoje duge i burne istorije, Beograd je osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela.

Beograd je glavni grad Srbije, sa oko 2,2 miliona stanovnika. Ima prvorazredni saobraćajni značaj, kao značajno drumsko i železničko čvorište, a takođe i međunarodno rečno i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar. Prostire se na 3,6 % teritorije Srbije, a njemu živi 15,8% stanovništva Srbije i radi 31,2% svih zaposlenih u Srbiji.

U Beogradu su razvijeni značajni privredni i poljoprivredni kapaciteti, posebno metalska, metaloprerađivačka i elektronska industrija, zatim trgovina i bankarstvo. Na širem području Beograda, Smedereva i Pančeva, na obalama Dunava, locirana je na 2000 kvadratnih metara slobodna trgovinska zona. U Beogradu se stvara 30% društvenog proizvoda Srbije.

Beograd je prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke. U njemu je najveća koncentracija institucija iz oblasti nauke i umetnosti od nacionalnog značaja. Tu je Srpska akademija nauka i umetnosti, osnovana 1886. kao Srpska kraljevska akademija; Narodna biblioteka Srbije, osnovana 1832; Narodni muzej, osnovan 1841. i Narodno pozorište, osnovano 1869. Grad je takođe i sedište Beogradskog univerziteta, osnovanog 1808. kao Velika škola, i Univerziteta umetnosti.

Beograd ima status posebne teritorijalne jedinice u Srbiji, koja ima svoju autonomnu gradsku upravu. Njegova teritorija je podeljena na 17 opština, koje imaju svoje lokalne organe vlasti.
"Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice; i u proleće kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude.

Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabačenije uglove Beograda i odblesne u prozorima i onih kuća koje inače slabo obasjava."

O Beogradu napisao: Ivo Andrić, srpski nobelovac
Back to top Go down
View user profile http://el-sueno-de-morfeo.forumr.net/index.htm
..CoLuNgA...GiRl..
Glavni zabavljac!
avatar

Posts : 564
Join date : 2008-03-25
Age : 25
Location : svuda..po malo..

PostSubject: Re: Vas grad!   Fri Mar 28, 2008 8:32 pm


Opština Inđija se nalazi u Sremu, na južnim obroncima Fruške gore. Smeštena je na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se ukrštaju dva najznačajnija evropska koridora: Koridor 10 (auto put E-75) i Koridor 7 (reka Dunav).


Opština Inđija zauzima površinu od 384 km² i čini je 11 naselja: Inđija, Beška, Novi Slankamen, Novi Karlovci, Krčedin, Čortanovci, Maradik, Ljukovo, Stari Slankamen, Jarkovci i Slankamenački Vinogradi, u kojima danas živi oko 53.000 stanovnika različitih nacionalnosti.
Stanovništvo opštine Inđija prema popisu iz 2002. godine.


Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, od praistorije do novijeg vremena, svedoče o burnoj prošlosti ovog područja. Iako naseljenost teritorije opštine datira iz praistorije, prvi pisani podaci o samom naselju Inđija potiču iz sredine XV veka. Ostaci rimskih i srednjovekovnih utvrđenja i spomenik Slankamenačkoj bici govore o strateškom značaju ovog područja uz Dunav, koji je kroz istoriju predstavljao granicu različitih imperija.

Dunav protiče kroz teritoriju opštine u dužini od 27 km podsecajući obronke Fruške gore i stvarajući živopisnu obalu, jednu od najlepših duž svog toka. Obalom Dunava od Čortanovaca, preko Beške i Krčedina sve do ušća Tise u Dunav kod Starog Slankamena, u ekološki očuvanom okruženju živopisne ruralne sredine, nižu se prelepe plaže, riblje čarde, vikend naselja, peščane ade i atraktivni pejzaži koji privlače ljubitelje reke, prirode, nautičkog, ribolovnog i eko turizma.


Grad


Inđija, kao centar jedne od najrazvijenijih i najuređenijih opština u zemlji, zahvaljujući svom ubrzanom razvoju danas je prerasla u moderno uređenu urbanu sredinu.


Svojom novom pešačkom zonom sa monumentalnim trgom, modernom zgradom Kulturnog centra, cvetnim aranžmanima i urbanim mobilijarom, Inđija gradi imidž evropskog grada po meri savremenog čoveka.

Danas je opština Inđija jedna od najrazvijenijih opština Srbije. Dominantne privredne grane su poljoprivreda, industrija, mala privreda (proizvodno i uslužno zanatstvo), trgovina i turizam.

Istorija

Inđija se prvi put pominje kao feudalno dobro porodice Šuljok de Lekče 1455. godine. Prema pisanim izvorima, kao naseljeno mesto Inđija se pominje 1746. godine, kada je na poziv spahije Marka Pejačevića počelo naseljavanje Srba. Početkom XIX veka počinju se doseljavati Česi i Nemci, a krajem veka i Mađari.
Pred Drugi svetski rat većinu stanovnika činili su Nemci. U to vreme Inđija je predstavljala duhovni centar Nemaca u Sremu i jedno od najrazvijenijih naselja u Vojvodini. Od velike migracije 1948. godine većinski deo stanovništva čine Srbi. Nakon toga Inđija se razvila u snažan privredni centar ovog dela Srema.Redosled istorijskih događaja
Ime Inđija se prvi put pominje 1455. godine
Osnovana je poštanska služba rane 1800. godine
Železnica dolazi u Inđiju 1883. godine
Telegraf postaje operativan 1850. godine
Započinje poštanski transfer novca 1886. godine
Otvaranje prvrog većeg mlina na paru 1890. godine
Inđija dobija svoju prvu banku 1897. godine
Otvara se prva elektrana 1911. godine
Prvi moderan put u Srbiji (Novi Sad-Beograd) prolazi kroz Inđiju 1939. godine
Brz razvoj malih i srednjih preduzeća 1960-tih
Inđija postaje Srpska prvoklasna destinacija za investiranje DANAS
Back to top Go down
View user profile
>Nexy-008<
Clan u razvoju!
avatar

Posts : 123
Join date : 2008-03-22
Age : 25
Location : Chilipeppersland ;)

PostSubject: Re: Vas grad!   Fri Mar 28, 2008 9:00 pm

Нова Пазова је насеље у општини Стара Пазова у Сремском округу 25 km западно од Београда, који припада општини Стара Пазова. Према попису из 2002. било је 18214 становника (према попису из 1991. било је 16016 становника). Нова Пазова је позната по развијеној тзв. малој привреди, тачније малим самосталним занатским радњама које су се отварале још у старој Југославији средином 50-их година.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Vas grad!   

Back to top Go down
 
Vas grad!
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» pen for signing for quilt

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ZABAVI SE :: Gradovi i turizam! :: Gradovi!-
Jump to: